Hrvatski radio

Radio Pula

13:14 / 05.05.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Svečano obilježen Dan oslobođenja i Dan Grada Pule

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Povodom 5. svibnja, Dana oslobođenja i Dana Grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu održana je svečanost prigodnog uručivanja nagrada i priznanja dobitnicima za osobite doprinose i postignuća značajna za razvitak i ugled Grada.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule čestitao je Dan Grada Pule i Dan oslobođenja: - Glavna misao o Puli - koju nosim sa sobom - je da imamo vrijedne građane koji se ne boje otvoreno iskazati svoje stavove, pa i oštrom kritikom prozvati one koje smatraju odgovornima. S druge strane, građani Pule pokazali su u najtežim trenucima strpljenje, u ovim teškim okolnostima Pandemije; solidarnost, kada je trebalo u takvim okolnostima - organizirati i dostaviti humanitarnu pomoć unesrećenima u potresu u Banovini; dostojanstvo i umjerenost, u dijalogu sa onima koje drukčije misle. Iz navedenih razloga uopće ne sumnjam da će Pula - vođena karakterom svojih građana - izaći iz ove krize snažnija jer je to bila konstanta u njezinoj povijesti. Pula je grad koji je puno puta "pao" ali to je i grad koji se uvijek vratio na svoje noge. Živjela Pula – Viva Pola - rekao je Tiziano Sošić.

- Pula je danas grad koji se ubrzano razvija. Moderan, europski orijentiran grad suživota, tolerancije, mira i međusobnog uvažavanja. Budimo ponosni što je Pula danas jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj -  poručio je gradonačelnik Boris Miletić.

Okupljene je pozdravio i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin. -Kvaliteta života u jednom gradu mjeri se ne samo kvalitetom komunalnih infrastruktura i usluga, stupnjem razvoja gospodarstva i brojem novo otvorenih radnih mjesta, već i na prvi pogled manje vidljivom ali itekako prisutnom karakternom crtom građana ovoga područja – tu mislim na naš suživot, la nostra convivenza, kao tradicionalno umijeće življenja svih zajedno u poštivanju bližnjega svoga - rekao je Radin.

Za osobite doprinose i postignuća značajna za razvitak i ugled Grada Pule, posebnim Priznanjem Gradonačelnika, povodom obilježavanja Dana grada Pule 2021. godine, nagrade su dobili: Boksački klub Pula za zasluge i rezultate u boksu najtrofejnijem klubu Republike Hrvatske kojeg krase osvojena bezbrojna amaterska znamenja pulskih velikana ringa u 75 godina postojanja na našim prostorima i to od najznačajnih sedam europskih, dvije svjetske i jedna olimpijska zlatna medalja. Javna ustanova Natura Histrica za izniman doprinos u upravljanju zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije i revitalizaciji park šuma Šijana i Busoler čime se promiče važnost zaštite okoliša, razvija lokalna zajednica i podiže svijest o važnosti prirode. Ronilački klub Meduza za osobit doprinos u zaštiti okoliša ekološkim akcijama čišćenja podmorja i podizanju opće svijesti o važnosti očuvanja prirode. Odred izviđača "Istra" za poseban doprinos unapređivanju izviđaštva i provođenju edukacijskih programa i  Lucia Nikolić studentica Fakulteta prirodnih znanosti za doprinos u istraživački projektima za zaštitu mora.

Nagradu Grada Pule osvojio je Duško Marušić Čiči fotograf i fotoreporter za vrhunski spoj fotografskog umijeća i zanata kojim ostavlja u naslijeđe bogat fundus fotografija raskošnih vizura i ljepota grada dajući vrijedan doprinos razvoju kulture i ugleda Grada Pule.

Poveljom Grada Pule nagrađeno je Kulturno-umjetničko društvo "Matko Brajša Rašan" za 70. godišnje kulturno umjetničko stvaralaštvo, izniman doprinos očuvanju identiteta i glazbene baštine istarskog podneblja te promicanje kulture i ugleda Grada Pule. 

Grbom Grada Pule u znak javnog priznanja za postignute izvanredne sportske rezultate i osobite uspjehe u prethodnoj godini nagrađen je Robert Klačar.

U sklopu svečanosti uz prigodan program u izvedbi Elis Lovrić i Bruna Krajcara prikazan je kratki film o najvažnijim projektima koji su ostvareni u protekloj godini.

Dan oslobođenja i Dan Grada Pule obilježen je i tradicionalnim polaganjem vijenca kod Spomenika palim borcima NOB-a u Titovom parku i na Gradskom groblju. U ime Grada Pule vijenac je položio dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća, Tiziano Sošić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić uz prisutnog zamjenika župana Istarske županije koji obnaša dužnost župana, Fabrizia Radina te predstavnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.