Hrvatski radio

Radio Pula

Sveti Nikola - zaštitnik djece i pomoraca

06.12.2020.

15:32

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Sveti Nikola čiji je spomendan na današnji dan, rođen je u Maloj Aziji u 3. st. u bogatoj obitelji koja dugo nije imala djece. Svetac se podjednako časti i na Istoku i na Zapadu, a uz njega su povezani brojni narodni običaji darivanja djece.

Prema narodnom vjerovanju, sveti Nikola činio je čudesa. Poput Isusa smirio uzburkano more pa se smatra zaštitnikom mornara. Svojim blagoslovom prema legendi ozdravio je dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga smatraju zaštitnikom djece. Umro je 6. prosinca 343. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Danas je poznat kao lik koji djecu raduje darovima. Ta tradicija vuče korijene iz legende: u blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je nekad bogat čovjek koji jej izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje su se mogle udati, ali im nije mogao dati miraz. Nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se molile da ih Bog izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. 

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:

  • A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.
  • Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i otuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.tovanje

Sveti Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika i Sicilije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.