Hrvatski radio

Radio Pula

Sveučilište Jurja Dobrile proslavilo svoj dan

16.04.2018.

14:20

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli proslavilo je svoj dan. Osnovano je prije 12 godina, a nakon početničkih muka, to se Sveučilište danas može pohvaliti sa 4 tisuće studenata, 260 djelatnika te 12 različitih visokoobrazovnih smjerova.

Noela Alić studentica je prve godine kroatistike na Filozofskom fakultetu u Puli koji je dio Sveučilišta Jurja Dobrile. Studijem je zadovoljna i kaže kako su profesori pristupačni. Sa sigurnošću mogu reći da nam je znanje koje ćemo ovdje dobiti za cijeli život i da ćemo moći njime moći "baratati", kaže Noela Alić.

Pulsko Sveučilište nastalo je objedinjavanjem fakulteta i visoke škole koji su djelovali u Puli. Ime je dobilo po istarskom biskupu Jurju Dobrili. Rad je počelo s društvenim i humanističkim smjerovima, a s godinama je osnovan niz novih studija. Alfio Barbieri rektor Sveučilišta Jurja Dobrile kaže: "Mi smo iskoračili u razvoju prvenstveno prostornih kapaciteta i uvjeta djelovanja. Ali smo iskoračili isto tako u Stem područjima tako da evo imamo sve nove programe i nadamo se da ćemo za sljedeću godinu imati još neke novine", rekao je Barbieri.

Uz Istarsku županiju i Grad Pulu potporu im daje i resorno ministarstvo. Branka Ramljak državna tajnica u resornom Ministarstvu ističe kako je pulsko Sveučilište velike napore uložilo u stvaranje izvrsnih uvjeta za studiranje pulskih studenata, ali i za boravak gostujućih studenata i profesora. I to, dodaje izgradnjom jednog od najsuvremenijih studentskih domova i restorana u Hrvatskoj, profilirajući Pulu kao poželjan studentski grad.

Uskoro počinje gradnja dva nova smještajna paviljona, a Pula će pravi studentski grad postati kada se prostori bivše Mornaričke bolnice prenamijene za potrebe Sveučilišta. Koje već sada ima izvrstan kadar i studente kojima su danas dodijeljene rektorove nagrade i priznanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.