Hrvatski radio

Radio Pula

Sveučilište: Nove tehnologije za novi pristup učenju i radu

12.06.2020.

16:14

Autor: Tatjana Kaštelan

Pulsko Sveučilište (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Pulsko Sveučilište (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

U Puli se nedavno na znanstvenoj konferenciji pri Sveučilištu Jurja Dobrile govorilo o novim pristupima učenju i studiranju. U tijeku su projekti koji se već primjenjuju kako bi studenti pratili korak s novim tehnologijama. A sutra svoja stečena znanja primijenili u praksi.

Pred učenicima i studentima novi su pristupi učenju. Branka Bernard, znanstvenica i koordinatorica edukativnih projekata pri splitskom MedLIS-u, na konferenciji održanoj pri pulskom Sveučilištu, iznijela je projekt kojim se kroz strateška partnerstva odnosno europske konzorcije unaprjeđuju sadržaji obrazovanja.

Motiviramo studente i profesore da definiraju što im je relevantno i o čemu žele učiti. Profesor nije više nije taj koji daje znanje već kontekst. On može biti 'gajdens', vodič, on je 'facilitator'. Zapravo student sam ili u grupi odabire što treba učiti, a što ga ne interesira, pojašnjava Bernard.

Profesor Mladen Merćep s MedILS sveučilišta nadovezuje se i daje naglasak na inovacije, bez kojih znanosti nema. Preduvjet su za ostvarenje novih koncepata i znanja. Naši studenti već usvajaju suvremene metodologije rada. Tržište im je otvoreno, ali valja ih zadržati, da svoje znanje i primjene kod nas.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile Jasmin Rami ističe kako studentima treba dati sigurnost i dobre uvjete rada. Većina bi ih ostala raditi u Hrvatskoj za puno manju plaću, ali uz siguran posao. Jer najgore je ako ostanu bez posla. Tada jednostavno ne uče nove stvari i strah ih je da će kasnije teže naći posao jer nemaju iskustva, pojašnjava Rami.

Većina pulskih studenata u anketi je učenje na daljinu tijekom korona krize ocijenilo vrlo pozitivno, što je dobra odskočna daska najnaprednijim metodama učenja, a potom primjeni znanja u praksi.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Sveučilište: Nove tehnologije za novi pristup učenju i radu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.