Hrvatski radio

Radio Pula

Sveučilištu 55, pulskoj bolnici 29 milijuna kuna iz državnog proračuna

23.11.2017.

14:59

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarska županija iz državnog će proračuna za iduću, 2017. godinu dobiti 0,13 posto državnih rashoda, odnosno 174 milijuna kuna. Zastupnici IDS-a podnijet će 25 amandmana na prijedlog državnog proračuna.

Za primjerice izgradnju i opremanje pulske bolnice  iz državnog je proračuna izdvojeno 29 milijuna kuna onoliko koliko im je potrebno za podmirenje obveza. Podmirit će se kamate za kredite za izgradnju nove bolnice. Taj je iznos u omjeru u kojem treba i biti, odnosno 75 posto troškova kredita gradnje podmiruje država, a ostatak Istarska županija, kaže ravnateljica bolnice Irena Hrstić.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile pak, nisu zadovoljni dobivenim iznosom od 55 milijuna kuna. Rektor Alfio Barbieri ističe kako su sredstva za zapošljavanje i plaće njima povećane za 4, a ostalim Sveučilištima za čak 8 posto. Uz to Sveučilište u ovoj godini nije "probilo" proračun, a ostala jesu za više milijuna kuna i umjesto da budemo nagrađeni nismo, a držali smo se nekij pravila, kaže Barbieri.

IDS je pripremio 25 amandmana na prijedlog državnog proračuna. Zastupnik te stranke Tulio Demetlika ističe kako je Istra zakinuta posebno u segmentu gdje su spremni dokumenti i ishodovane građevinske dozvole za projekte. To su primjerice Domovi umirovljenika u Rovinu, Puli, Novigradu, Raši i Puli, a zatražit će se novac i za dogradnju Istarskog doma zdravlja u Pazinu.

IDS je amandmanima tražio i novac za rekonstukciju i dograđnju osnovnih škola te uvođenje jednosmjenske nastave, novac za rovinjsku bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju te, uz ostalo, da se iz državnog proračuna daju sredstva koja Istra, sukladno važećim zakonima, neće dobiti iz eu fondova jer pripada razvijenijm sredinama. Traže i da se ta greška ispravi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.