Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21.09.2015.

18:23

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan Alzheimerove bolesti. Alzheimer ili demencija bolest je treće životne dobi, a trenutačno u svijetu gotovo 50 milijuna ljudi s demencijom. Pula ima posebno opremljen Centar za oboljele od Azheimerove bolesti, no oboljelih je puno, pa je i potreba za smještajem sve veća.

 

Baka Puljanke Gledis Šprah već osam godina boravi u dnevnom centru pulskog Doma 'Alfredo Štiglić' gdje postoji poseban odjel za demenciju. Nakon što joj je baka počela zaboravljati te su se pojavili ostali simptomi demencije, na preporuku liječnika ju je, kaže smjestila u Centar s čijim je radom veoma zadovoljna.

Mjesečno to plaća 760 kuna, ostatak do gotovo 3 tisuće kuna sufinancira Istarska županija. I to je slučaj s još 24 korisnika Dnevnog centra oboljelih od Alzheimera te još 18 težih slučajeva u stalnome smještaju. Istarska županija plaća i stručno usavršavanje osoba koji rade s oboljelima.

Tako skupina iz istarskih Domova za starije osobe uči o intergrativnoj validaciji, odnosno, kako prepoznati i poštivati jedine dvije stvari koje dementna osoba zadržava - osjećaje i karakterne crte. Cijeli tim Ustanove brine se za osobe oboljele od demencije.

Doris Apostolovski, voditeljica Odjela za demenciju Doma Alfredo Štiglić ističe kako je potražnja za ovakvim oblikom skrbi velika, ali i upozorava da su kapaciteti nedostatni. Oboljelih od demancije je puno. U sadašnjem je domu, dodaje Apostolovski, proširen kapacitet za stacionarni smještaj s prijašnjih 14 na 18 mjesta.

Prostor za dnevni boravak ne može se širiti i u njemu boravi 25 osoba, kaže Apostolovski, ističući kako je dio oboljelih smješten i u zgradi u Krležinoj ulici no tek njih desetak koliko ih se tamo može primiti.

Više možete poslušati u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.