Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježen u Puli

21.09.2020.

18:14

Autor: Tatjana Kaštelan

Potočnica, simbol Alzheimerove bolesti, rad štićenika Doma Alfredo Štiglić Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Potočnica, simbol Alzheimerove bolesti, rad štićenika Doma Alfredo Štiglić Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Svjetski je dan Alzheimerove bolesti. Obilježen je u Puli, uz poruku kako se o ovoj bolesti valja informirati i educirati, dok socijalni i zdravstveni sustav za skrb o dementnim osobama stalno treba nadograđivati.

Dugi niz godina Dom za starije Alfredo Štiglić obilježava Svjetski dan Alzeimerove bolesti kako bi se ukazalo na potrebu unapređenja skrbi za sve veći broj oboljelih. Ali i podrške za članove obitelji oboljelih te stručnjaka koji s njima rade, kaže ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula Vesna Grubišić-Juhas.

U pulskom je proračunu za Odjel za Alzheimer Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula osigurana 371 tisuća kuna. Ovoj osjetljivoj skupini treba dati posebnu pažnju, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. Važno je našim sugrađanima osigurati dostojanstvenu starost, istaknula je.

Svatko je potencijalni nositelj bolesti, koja pogađa sve mlađe ljude, kaže voditelj Odjela za psihijatriju Opće bolnice Pula, doktor Ivica Šain. U Istri je između tri i pet tisuća oboljelih, teško je procijeniti jer velik broj pacijenata nikada ne potraži pomoć.

U suradnji s pulskom galerijom Cvajner postavljena je izložba radova nastalih u svakodnevnom radu s osobama s demencijom Doma Alfredo Štiglić. Izložba se može razgledati još danas i sutra.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježen u Puli

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.