Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski dan darivatelja krvi - poziv građanima na doniranje

14.06.2021.

15:43

Autor: Tatjana Kaštelan

Poziv građanima na doniranje krvi je u tijeku (foto: Borna Filić/PIXSELL)

Poziv građanima na doniranje krvi je u tijeku (foto: Borna Filić/PIXSELL)

Foto: - / -

Svjetski je dan darivatelja krvi koji se obilježava pod motom 'Daruj krv, spasi život.'. Istarski Crveni križ i Odjel za tranfuziologiju Opće bolnice Pula pozivaju građane odazovu darivanju, posebice mladi. Jer krvi nedostaje i poziv građanima na doniranje krvi je u tijeku.

Sigurna krv i krvni pripravci ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu a dobrovoljni darivatelji spašavaju živote te doprinose zdravlju i kvaliteti života brojnih pacijenata, ističe voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Pula dr. med. spec. Jasmina Simović Medica. Trenutno je velika potreba za krvlju.

Covid razdoblje utjecalo je na smanjenje darivanja krvi, stoga je doniranje bitno. Ukoliko želite i Vi postati darivatelj, krv možete donirati svakog četvrtka od 9 do 17 sati na Odjelu za transfuziologiju Opće bolnice Pula  u staroj Mornaričkoj bolnici.

Evo poruke građanima iz Crvenog križa Istarske županije; u nastavku.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi. 

Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.

Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

Slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je 'Darujte krv, očuvajte život'. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

Specifični ciljevi ovogodišnje kampanje su:

• zahvaliti se darivateljima krvi u svijetu i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog darivanja krvi;

• promovirati vrijednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u zajednici;

• ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv na darivanje krvi i motiviraju druge da učine isto;

• slaviti potencijal mladih kao partnera u promicanju zdravlja.

Italija je domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine putem svojeg Nacionalnog centra za krv. Globalni događaj održava se upravo u Rimu 14. lipnja.

U Istarskoj županiji u prvih pet mjeseci bilo je planirano 3075 doza krvi, a od toga je ostvarena 3031 doza krvi. Što znači u postocima velikih 98,57%. Dakle, sva ova situacija s pandemijom nije spriječila naše darivatelje da nesebično daruju svoje vrijeme i nekome život.

Zato, svim dobrovoljnim darivateljima u ime gradskih i županijskog društva Crvenog križa u Istarskoj županiji upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj dozi krvi koja je mnogima očuvala život.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Svjetski dan darivatelja krvi - poziv građanima na doniranje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.