Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski dan zaštite potrošača: u Puli više od 5 tisuća upita godišnje

15.03.2017.

11:29

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan prava potrošača. Pulsko Savjetovalište za potrošače proslavilo je svojih 10 godina postojanja. Više od 5 tisuća telefonskih i elektroničkih upita na godinu, svakodnevni dolasci nezadovoljnih potrošača, dokaz im je da njihovo postojanje itekako ima svrhu.

Svjetski dan potrošača prvi je put obilježen na današnji dan,1983. godine i svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. Puljanka gospođa Ana Jergović sretna je, kaže, što postoji Udruga za zaštitu potrošača u gradu u kojem živi, što se nekome može izjadati i dobiti pravnu pomoć.

Najčešće dolaze starije osobe kojima su na prezentacijama, prije svega medicinske opreme i proizvoda, ispričane bajke i potom im je sve skupo naplaćeno. Sitna slova na deklaracijama rijetki vide i čitaju a ponekad zna biti prekasno. Najveći broj upita odnosi se na prodaju putem daljinske komunikacije, sklapanje ugovora na daljinu i tu apsolutno prednjače telekomunikacijske usluge,  ističe voditeljica pulske Udruge za zaštitu potrošača Hana Jurić.

 U svakome slučaju zamke su, kaže, na svakome koraku. Najčešće su mete zlonamjernika oni najstariji. Oni su najranjiviji. Jer, dok su mlađi naraštaji oprezniji, informatički obrazovaniji, starije generacije i dalje vjeruju na riječ.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.