Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski je dan borbe protiv raka - liječnici pozivaju na preglede

04.02.2019.

16:13

Autor: Tatjana Kaštelan

Svjetski dan borbe protiv raka (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Svjetski dan borbe protiv raka (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Svjetski je dan borbe protiv raka. Od karcinoma u Hrvatskoj na godinu oboli oko 23 tisuće ljudi, a umre ih gotovo 11 tisuća. Svakoga dana u našoj zemlji od raka oboli 63-oje ljudi. Ujedno, nalazimo se među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije preventivnim programima ranog otkrivanja raka poziva građane da se odazivaju pregledima, jer je bolest najvažnije otkriti na vrijeme, kako bi postotak izlječenja bio što veći.

U Istarskoj županiji od raka je godišnje tisuću novooboljelih i do 700 umrlih osoba. Tri su vodeća raka kod muškaraca – rak pluća, potom prostate te rak debelog i završnog crijeva. Najviše je žena oboljelih od raka dojke, potom od raka debelog crijeva te od raka pluća.

Izuzetno je važno javljati se na preventivne preglede. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke stalno poziva žene na mamografiju. U tijeku je trogodišnja kampanja borbe protiv raka pod sloganom 'Ja sam učinio nešto i ja ću učiniti nešto'. Voditeljica programa prevencije raka dojke, doktorica Danijela Lazarić Zec ističe kako si građani mogu pomoći usvajanjem zdravih životnih navika.

Gledajući, pak oba spola, rak debelog crijeva je prvi po smrtnosti u Istri. Slijede rak dojke i rak pluća. Voditeljica programa prevencije raka debelog crijeva, doktorica Olga Dabović Rac ističe da su pregledi nužni za osobe od 50-e do 74-te godine. Riječ je o velikom javnozdravstvenom problemu. Po uzoru na razvijene zemlje pregledi bi trebali biti obvezni.

Liječnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije pozivaju građane da se jave na preventivne programe i zatraže termin za pregled – radnim danom od 12 do 15 sati na besplatni telefon 0800 202 000.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.