Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski je dan osoba s Down sindromom

21.03.2017.

14:55

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan osoba s Down sindromom. U srednjoj Strukovnoj školi "Eugen Kumičić" u Rovinju obilježeno deset godina provedbe PAPO programa. PAPO - skraćenica za program opće rehabilitacije metodom integracije - POKUŠAJ, ANALIZIRAJ, POPRAVI, OSAMOSTALI SE.

Današnji Svjetski dan osoba s Down sindromom simbolizira i nošenje različitih šarenih, neuparenih čarapa s ciljem pružanja potpore osobama s Down sindromom te njihovim obiteljima. Naziv je dobio po engleskom liječniku Johnu Langdonu Downu. Osobe s Down sindromom imaju određene poremećaje u razvoju, međutim kvaliteta njihova života može se znatno poboljšati pravilnim pristupom i uključivanjem u društvo. S tim ciljem u Puli od 2005. godine djeluje Centar za rehabilitaciju Down syndrom Centar Pula. Jedan od projekta Centra je i tzv. PAPO program opće rehabilitacije osoba s Down sindromom koji se u Strukovnoj školi "Eugen Kumičić" u Rovinju provodi već deset godina. U toj školi se djeca s Down sindromom osposobljavaju za zanimanja pomoćnog kuhara i konobara, pokazuju naučene vještine te lakše uključuju u zajednicu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.