Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski je Dan turizma ove godine posvećen održivom razvoju

27.09.2017.

15:43

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan turizma. Cijela turistička godina posvećena je održivom razvoju, pa tako i današnji dan. Istra, koja ostvaruje trećinu turističkih prihoda u zemlji, raznim oblicima ponude nastoji razvijati upravo održivi i odgovorni turizam. 

Istra, koja ostvaruje trećinu turističkih prihoda u zemlji, raznim selektivnim oblicima - poput cikloturizma, outdoor ponude ili enogastronomije - nastoji razvijati upravo održivi i odgovorni turizam. Pripremila Senka Mošnja

Održivi turizam zacrtan je i Master planom razvoja Istarske županije. I doista, selektivni oblici turističke ponude, poput enogastronomskih, kulturnih ili sportskih sadržaja uklapaju se u tu priču. Turizam se kaže resorna pročelnica u Županiji Nada Prodan Mraković mora razvijati, ali nikada na uštrb lokalnih zajednica.

ton_mrakovic
3409 13,21 - 13,35

Na Barbanštini, primjerice, rade upravo tako i zapravo žive turizam. Vlasnici adrenalinskog parka u Glavanima iznimno su zadovoljni brojem posjetitelja, iako im zasad ne ostaje mnogo od zarade, kaže suvlasnik Nevenko Bulić.

ton_bilic
3374 5,22-5,35

Turisti uz adrenalinski park mogu posjetiti i obližnji ranč gdje mogu jahati te park quadova, ističe predsjednik Općinskog vijeća Barbana Toni Uravić.

ton_uravic
3404 16,15-16,27

A kada se ima više toga za posjetiti, onda se u tom kraju može i odsjesti. Nije čudno što su ondje kuće za odmor danas pune i do 20 tjedana. Podizanjem kvalitete ponude raste i zadovoljstvo gostiju koji na putovanjima zapravo i traže doživljaje. Stranci, ali i domaći bit će još zadovoljniji u subotu kada će im se - zbog obilježavanja Dana turizma - 20-ak sportskih, prirodnih i kulturnih sadržaja nuditi upola cijene ili čak besplatno: Od outdoor aktivnosti na Barbanštini i safarija po Kamenjaku do posjeta Brijunima i spilji Feštinskog kraljevstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.