Hrvatski radio

Radio Pula

Tečaj za proizvođače ekoloških i biodinamičkih vina projekta WinEra

23.12.2021.

12:44

Autor: HRT

Grojze

Grojze

Foto: ° / Pixabay

Udruga Agroturist Vodnjan ove godine završila je Erasmus+ projekt WinEra kojim je izrađen online tečaj za ekološko vinogradarstvo i vinarstvo dostupan i na talijanskom jeziku. Tečaju se pristupa registracijom na WinEra platformu preko web stranice projekta WinEra. Tečaj je namijenjen vinarima koji razmišljaju o ekološkoj proizvodnji, studentima, ljubiteljima vina i svim zainteresiranima za taj način proizvodnje.

Iako je tečaj online dostupan svima besplatno narednih pet godina, Pučko otvoreno učilište Vodnjan upravo otvara upise i za takozvani kombinirani model učenja, gdje polaznici koriste online platformu, ali imaju i podršku trenera za predavanja i dodatna pojašnjena te terensku nastavu. Prednost je online pristupa ovoj platformi da prelazi granice naše županije, pa će edukativni materijali biti na raspolaganju i svim vinarima u Hrvatskoj jer će predavanja s trenerom također biti organizirana online. Terenska nastava uključuje dvodnevno studijsko putovanje kod renomiranih istarskih ekoloških i biodinamičkih vinara.


WinEra tečaj se sastoji od 17 nastavnih cjelina sa aktivnostima, literaturom, intervjuima ekološkog vinara, studijama slučaja i završnim testovima. Donosi teme podijeljene u poglavlja, pod proizvodne tehnike za eko proizvodnju riječ je o agrotehnici, rezidbi, zaštiti, kvaliteti tla i vinifikaciji. Značajan dio tečaja posvećen je analizi potrošača, marketinškim strategijama, komunikacijskim alatima i kalkulaciji eko proizvodnje. Mogo noviteta pronaći ćete u poglavlju o društvenoj odgovornosti poslovanja i održivosti s naglaskon na utjecaj vinarija na okoliš, razvoj vinskog turizma i povezivanja vina s kulturnom baštinom. Zadnje poglavlje posvećeno je uvodu u biodinamičko vinogradarstvo i vinarstvo. Tijekom projekta izrađeni su i priručnici "Model učenja" i "Priručnik za trenere" koji će više koristiti edukativnim organizacijama, dok je "WinEra Vodič za certifikaciju ekoloških i biodinamičkih vina", WinEra Vodič „Zašto Ekološko?” i "Kratki Vodič kroz WinEra Tečaj" namijenjen proizvođačima i svim ostalim zainteresiranima.


Tečaj uz podršku stručnog i iskusnog trenera u POU-UPA Vodnjan-Dignano počinje 31. siječnja 2022. i traje do 6. ožujka. Upisi se provode do 28. siječnja. Po završenom tečaju polaznici dobivaju certifikat Sveučilišta u Salamanci, jednom od partnera projekta pri izradi tečaja, a POU-UPA izdaje certifikat o sudjelovanju u Hrvatskoj. 


Zašto ekološko


Nakon Glasgowa, mladi ljudi traže veću predanost poštivanju prirode. Prelazak na održivu poljoprivredu neosporan je korak prema povratku istinskom poštivanju prirode i poljoprivredi koja čuva prirodne resurse kao što su voda, plodnost tla, biološka raznolikost i ne koristi kemikalije. Također, važno se osim ekonomske održivosti usmjeriti i na druge vrijednoti kao što je promicanje poštenog prihoda (poštene trgovine), zaštite zdravlja djelatnika te poboljšanja kvalitete života poljoprivrednika i cijelokupnog društva. U Istri te su se namjere odavno ukorijenile i radimo na povećanju ekološke proizvodnje.


Ideju biodinamičke poljoprivrede prati prihvaćanje proizvodnog principa utemeljenog na antropozofskoj viziji svijeta, koju je razradio austrijski filozof Rudolf Steiner 1924. godine. Biodinamika se temelji na poštivanju kopnenog ekosustava uzimajući u obzir kozmičke zakone (posebno mjesečeve mijene) i aktiviranje života u tlu, kako bi se biljke mogle samoregulirati i prilagoditi vanjskim uvjetima. Ne koriste se kemijska gnojiva ili pesticidi, a prirodni pripravci se daju u homeopatskim dozama kako bi se potaknula plodnost tla i rast biljaka.


U vinskom sektoru danas je potrebno vino koje poziva na novu dimenziju potrošnje, koje voli okoliš i iskrene okuse. Čak i na tržištu vina prelazak s kvantitete na vrhunsku kvalitetu proces je prirodnog razvoja. Ideja je ekonomski održiva ako uzmemo u obzir da je prodaja ekološkog vina u Francuskoj porasla za 17% godišnje u 2012. godini, u Italiji u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu rast je 18%, štoviše, vrlo je dobrodošla u skandinavskim zemljama - potrošačima koji se sve češće pojavljuju na našem teritoriju. Stopa rasta prodajne vrijednosti ekološkog vina u 2018. bila je 6 puta veća od prosjeka sektora, što pokazuje da je potraga za prirodnošću – naglašava talijanski Coldiretti – novi trend širenja na tržištu vina u Italiji i inozemstvu, s ekološkim vinom. što je zapravo i ključni čimbenik uspjeha izvoza, posebice na "zrelim“ tržištima poput Njemačke. Prelazak na ekološku i biodinamičku proizvodnju vina nezaobilazan je čimbenik za povratak prirodi, ali obogaćen znanstvenim iskustvima.


O projektu WinEra


Erasmus+ projekt WinEra punog je naziva "Promicanje europskih vina kroz novo doba specijalizirane obuke za ekološke i biodinamičke proizvođače vina u EU-u“ te ima za cilj povećati konkurentnost europskih vinara znanjem o proizvodnji i promociji ekoloških i biodinamičkih vina. Projektom se također razvija svijest da je vino dio kulturne, gastronomske i krajobrazne baštine zemlje te promiče korištenje ekoloških i biodinamičkih vina među potrošačima. Tim stručnjaka Agroturista, kao hrvatskog partnera, uz još pet europskih organizacija, LAG-ova i Sveučilišta iz Francuske, Španjolske, Cipra, Italije i Bugarske ostvarili su ovu vrijednu bazu informacija o ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu.


U provedbi projekta ključna je bila i podrška Grada Vodnjana-Dignano i Istarske županije u 30 mjeseci provedbe opsežnih aktivnosti. Grad Vodnjan-Dignano, poznat po vrhunskom maslinovom ulju, a na čijem području postoje značajne površine pod ekološkim maslinama, ovim se projektom posvetio i ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu uvidjevši sukladnost razvoja i ovog segmenta Istarske županije kao ekološke regije.


POU-UPA Vodnjan upisuje i za Program osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja i Program osposobljavanja za poslove maslinara/ke.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.