Hrvatski radio

Radio Pula

Tečaj znakovnog jezika za učenike Medicinske škole Pula

05.10.2016.

13:45

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije i Medicinska škola Pula organizirali su tečaj znakovnog jezika koji će od danas pohađati pedesetak učenika i petnaest profesora. Dio je to projekta "Premostimo tišinu" koji je ostvaren u suradnji s Istarskom županijom.

Program uključuje jednoručnu i dvoručnu abecedu te tristo znakova koji se koriste u komunikaciji s osobama oštećena sluha. Interes za ovu vrstu edukacije bio je iznimno velik pa je tečaj ograničen na učenike četvrtih razreda, buduće medicinske sestre i tehničare opće njege. Dobra suradnja Medicinske škole i udruge osoba oštećena sluha traje veće duže vrijeme, kaže tajnica udruge Vesna Kordić Popovski.

Kroz ovaj projekt učenici prepoznaju važnost integracije osoba s posebnim potrebama u svakodnevni život, ističe profesorica Snježana Svitlić Budisavljević.

Inače, od prošle godine prema Zakonu o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba, znakovni je jezik priznat kao jezik manjine. To znači da se može koristiti kao službeno sredstvo komunikacije u svakodnevnom životu.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.