Hrvatski radio

Radio Pula

Temeljni kamen za hotele u Rapcu

12.10.2013.

08:25

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ova krizna vremena svaka je investicija, a pogotovo strana dobrodošla. U Rapcu je u petak postavljen temeljni kamen za dva nova hotela Istra i Fortuna u koja austrijski investitori ulažu 125 milijuna kuna.

Na tom su mjestu nekoć bili stari hoteli Istra i Fortuna u kojima su tijekom Domovinskog rata boravili prognanici. Nakon njihova odlaska derutni hoteli nikada nisu stavljeni u turističku funkciju.

Od Valamara ih je prije pet godina kupio austrijski investitor koji je hotele srušio te na istom mjestu kani graditi dva nova. Imat će 45 luksuznih apartmana i sedam "penthouse" stanova s pet zvjezdica i pogledom na more te pratećim sadržajima i podzemnim garažama.

Helmut Wiesmeyer, direktor tvrtke Istra Fortuna, kaže kako je investicija vrijedna 125 milijuna kuna od čega su do sada već investirali 30 milijuna. Trenutačno imaju u tvrtki pet stalno zaposlenih od 2007. godine, a projektni uredi godinama rade za njih. Kada hoteli budu završeni, na različitim servisnim poslovima stalno će biti zaposleno 12 do 15 ljudi, a tijekom godine bit će posla i za mnoge kooperante, dodaje Wiesmeyer.

U hotele će se ugraditi najmodernija energetska tehnologija uz uporabu solarne energije. Ovaj projekt važan je i za lokalnu zajednicu koja nastoji cijelo mjesto podići na razinu 4 zvjezdice.

Rabac sigurno dobiva jednu dodatnu ponudu i u vrijeme kada Hrvatskoj nedostaju investitori, ova je investicija značajna ponajprije za građevinare, ali i za proširenje turističke ponude i produljenje sezone, istaknuo je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Ovakav koncept luksuznog turizma s uslugom cateringa, čišćenjem, pranjem i glačanjem rublja, wellness oazama, taksi prijevozom i organizacijom različitih manifestacija i izleta - poznat je u južnoj Francuskoj i Americi, kažu investitori. Prvi gosti novoga hotela stići će početkom kolovoza iduće godine, a drugoga sredinom 2015.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.