Hrvatski radio

Radio Pula

Teška godina za povrtlare južne Istre

21.01.2017.

11:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ova je proizvodna godina vrlo zahtjevna za povrtlare južne Istre. Riječ je o neuobičajeno hladnoj godini koja će se pamtiti po niskim temperaturama koje su, podsjećaju, počele još početkom prosinca. .

Ovotjedna orkanska bura i niske temperature smo su nastavak sezone u kojoj povrtlarima nije lako proizvoditi. Jer zbog ispod prosječnih temperatura povrće sporije raste, pogotovo neke kulture, kaže mladi ekološki povrtlar Dorian Siljan iz Valbonaše kod Pule.


Zbog hladnoće ne otvaraju se ni karfiol ni brokula, kulture koje se uz kupus i kelj, najviše uzgajaju na otvorenom. Stoga će u njihovoj proizvodnji štete i biti najveće, procjenjuje povrtlar Emiliano Zohil iz Pomera.


Cijene povržća na tržištu su porasle od 30 pa čak do 100 posto. No, sami povrtlari od toga neće puno profitirati već trgovci i prekupci te posebno uvoznici. Jer povrće koje se trenutno može kupiti u trgovačkim centrima uglavnom je uvozna roba.

 

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.