Hrvatski radio

Radio Pula

TESU opet u štrajku

19.05.2015.

10:07

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnici pulskog Uljanik TESU-a od danas su ponovno u štrajku. Plaću nisu dobili od prosinca prošle godine. Traže, uz ostalo, isplatu barem jedne i pol plaće odmah, a ostale redovito jednom na mjesec. Račun tvrtke je blokiran zbog duga od 35 milijuna kuna, uglavnom državi za porez, a paradoks je što posla i narudžbi ima.

107 radnika Uljanik TESU-a, koji proizvode električne strojeve i uređaje, ogorčeno je načinom na koji se prema njima odnosi vlasnik - država. Kažu kako posla i narudžbi ima, no nitko ne pokazuje interes da se proizvodnja nastavi. Uljanik grupa iskazala je zanimanje za preuzimanje TESU-a, no sinidikalist Rajko Kutlača ističe kako se Centar za restrukturiranje i prodaju oglasio s tvrdnjom da se "TESU neće prodavati", odnosno CERP je odustao od privatizacije.

Radnici su ogorčeni, žele raditi i htjeli bi da se stanje u tvrtki nakon dugo vremena napokon raščisti. Radnik TESU-a Zoran Krivokapić pita se u čemu je problem jer posla ima.

Sindikalisti i radnici najavili su i da će ako se ne pronađe rješenje za TESU, tražiti od sindikata u Grupi Uljanik da organiziraju štrajk solidarnosti. Za sutra su pak, najavili prosvjed ispred ulaza u TESU na Bulevaru.

Poslušajte više u prilogu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.