Hrvatski radio

Radio Pula

TESU u štrajku

20.05.2015.

12:06

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinjak radnika pulske Tvornice električnih uređaja i strojeva prosvjedovalo je danas u krugu tvornice tražeći isplatu gotovo pet zaostalih plaća, te nastavak privatizacije ili pokretanje predstečajne nagodbe. Radnici će štrajkati dok ne dobiju barem jednu i pol plaću, a istodobno TESU, čiji je vlasnik država, ima tržište i narudžbe. Potporu su im dali i Sindikat metalaca Hrvatske te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Radnici TESU-a ogorčeni su načinom na koji se prema njima odnosi vlasnik - država. Premda TESU ima posla i narudžbe, poduzeće je nelikvidno jer ga država ovršuje zbog starih poreznih dugova od 35 milijuna kuna. Interes za preuzimanje TESU-a iskazala je Uljanik grupa, no Centar za restrukturiranje i prodaju povukao je odluku o privatizaciju. Radnici Željka Smajić i Lino Meković razočarani su što obećanja nisu ispunjena.

Potporu radnicima TESU-a dao je i Sindikat metalaca Hrvatske. Predsjednik Vedran Dragičević poručio je vlasniku - državi, odnosno Vladi da plaće moraju isplatiti. Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić kaže da će pozvati i sindikat Uljanik ada im se pridruži u štrajku.

TESU od ožujka čeka i na odluku države o mogućnosti predstečajne nagodbe. Inače, lani je država ovrhama uzela 3 i pol milijuna kuna iz te tvrtke, a toliko nedostaje za plaće radnika. Istodobno, TESU je nedavno mađarskim naručiteljima isporučio proizvode u vrijednosti 300 tisuća eura, a do sutra moraju odgovoriti mogu li preuzeti još vrjedniji posao za ruske željeznice.

Poslušajte više u prilogu i pogledajte galeriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.