Hrvatski radio

Radio Pula

Tijekom blagdana valja pripaziti na količinu hrane i pića koje konzumiramo

23.12.2016.

14:32

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pred nama je blagdan. Na badnjak i na Božić tradicionalno, tko može, priprema obilan blagdanski stol. Od kolača, mesa, tjestenine, bakalara… No, pretjerivanje koje je pred nama, valja imati na umu, nikako nije zdravo.

Neumjerenost u jelu i piću. Peti smrtni grijeh. A ni ovoga puta većina nas neće ga izbjeći! Barem tijekom naredna tri dana, kada se upravo ova žrtva i poniznost od nas na blagdan najviše očekuje. Nasuprot ovoj kršćanskoj činjenici stoji i ona znanstvena, za one koji ne vjeruju. U prijevodu, tijekom blagdana ne smije se pretjerivati u jelu i u piću. Sve je jako jednostavno, kaže nutricionistica Vedrana Fontana.

U pulskoj Općoj bolnici, u sklopu projekta Love Your Heart, educirano je 150 osoba i u ovoj je godini „nestalo“ preko tisuću kilograma – što znači da je i tableta bilo znatno manje. A lista čekanja je sve veća. I sve to zahvaljujući – umjerenosti u jelu i u piću.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.