Hrvatski radio

Radio Pula

Tjedan globalnog obrazovanja: Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno

16.11.2020.

22:51

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/CMS

Foto: snimka zaslona/CMS

Foto: - / -

Tjedan globalnog obrazovanja obilježava se od 16. do 20. studenog u cijeloj Europi kako bi se podsjetilo na važnost odgojno-obrazovnog sustava usmjerenog na život u globalno povezanim, međuzavisnim i interkulturnim društvima te aktivan stav u borbi za ljudska prava, dostojanstvo i održivost.

"Globalno obrazovanje je ono koje otvara oči i umove prema realnostima globaliziranoga svijeta te ih pokreće prema ostvarenju svijeta u kojemu vladaju pravda, jednakost i u kojemu su ljudska prava temeljna vrijednost", stoji u Deklaraciji o globalnom obrazovanju iz Maastrichta. Cilj Tjedna globalnog obrazovanja je osvijestiti učenike i učenice o globalnim problemima i rješenjima te ih potaknuti na akciju. Stoga je ovogodišnji moto Tjedna globalnog obrazovanja “Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!”.

Aktivnosti Tjedna - radionice, treninzi, debate, razgovori, konferencije i snimanja videa održat će se u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, ali su i mnoge aktivnosti zbog zdravstvene krize prebačene online, kako bi obrazovni radnici i radnice te njihove učenice i učenici ipak imali priliku za razvoj globalnih kompetencija. 

U Rijeci će uz upoznavanje rada udruge Centar za kulturu dijaloga, učenici Prve riječke hrvatske gimnazije snimiti video podrške kampanji “Moje mjesto pod suncem”, u Osijeku će mladi uz podršku udruge Breza učiti o filozofiji i argumentiranoj raspravi, u Zagrebu graditi međugeneracijsku solidarnost kroz program “Juniori za seniore”, a kroz online radionicu udruge DroNe mladi će moći osmisliti svoje kampanje na temu globalnog obrazovanja. Također, svi su pozvani i na online panel “Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?” koji organizira Centar za mirovne studije, koordinator Tjedna globalnog obrazovanja u Hrvatskoj.  

I ove godine aktivnosti u Hrvatskoj dio su šire kampanje koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a koja se svake godine obilježava kroz različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja te informalnog učenja u cijeloj Europi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.