Hrvatski radio

Radio Pula

Tjedan medicinskih sestara obilježava se u Puli nizom aktivnosti

08.05.2018.

16:08

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

(foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Foto: - / -

Tjedan je medicinskih sestara. Sestre su prve u kontaktu s pacijentima, te neizostavni dio zdravstvenog sustava koji njihov status još uvijek adekvatno financijski ne vrednuje. Niz je aktivnosti kojima će se u Puli obilježiti Tjedan te Svjetski dan medicinskih sestara.

U pulskoj bolnici sutra će se održati stručni sastanak o temi 'Zadaće medicinske sestre/tehničara u radu s port kateterom', u sklopu kojeg će biti održana edukacija zdravstvenog osoblja za rad s pacijentima koji imaju ugrađen kateter.

U petak će se, pak, u pulskom Circolu u 18 sati održati stručni sastanak pod nazivom 'Zadaci medicinske sestre u prepoznavanju Alzheimerove bolesti'.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 47 i pol milijuna ljudi u svijetu ima neki oblik demencije. U Hrvatskoj prema procjenama trenutno ima oko 86 tisuća osoba s demencijom. Rano prepoznavanje simptoma, odlazak liječniku i pravilna zdravstvena skrb nužni su za poboljšanje kvalitete života oboljelih.

U subotu, 12. svibnja, na pulskoj tržnici održat će se od 10 sati javnozdravstvena akcija  tijekom koje će se građanima dijeliti edukativne brošure o štetnosti pušenja i raku prostate, educirat će se građani o zdravoj prehrani te o tome kako zvati Hitnu pomoć. Učenici Srednje medicinske škole Pula mjerit će građanima glukozu u kapilarnoj krvi te krvni tlak.

Istarska podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara akciju provodi u suradnji s Općom bolnicom Pula, Istarskim domovima zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije te Srednjom medicinskom školom Pula.

Podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara Istarske županije poziva građane ne obilježavanje Međunarodnog tjedna sestrinstva, koji će se u Puli obilježiti raznim događanjima od sutra do subote, na Svjetski dan medicinskih sestara.

Medicinske sestre prve su u kontaktu s pacijentom; u Hitnoj medicini Istarske županije svakodnevno je stresno no timskim radom sve se uspijeva. Glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Nataša Zaccai sa svojim je kolegama okružena izvanrednim uvjetima spašavanja života.

Naše medicinske sestre danas su povezane na relaciji Hitna služba – Bolnica – Domovi zdravlja. Nadopunjavaju se, konzultiraju i međusobno si pomažu, ističe glavna sestra Istarskih domova zdravlja Davorka Rakić.

Medicinska sestra je deficitarno zanimanje. Od prošle godine pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli djeluje Studij sestrinstva, koji će znatno doprinijeti razvoju kvalitetnoga medicinskog kadra, ističe glavna medicinska sestra Opće bolnice Pula Irina Pucić.

Nažalost Vlada odnosno mjerodavno ministarstvo još nije našlo način da financijski adekvatno vrednuje ovu struku ključnu za zdravstveni sustav, i to je danas veliki problem u sestrinstvu. Velika je i paleta poslova koje sestre rade, od instrumentarki, sestri koje rade na anesteziji, na hitnoj, one koje su se educirale uz rad. Dan sestrinstva nije samo 12. svibnja već 365 dana u godini, poručuju istarske medicinske sestre.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.