Hrvatski radio

Radio Pula

Tko je odgovoran za ekološki incident na odlagalištu Lakota?

21.02.2019.

17:56

Autor: Marko Percan

foto: Marko Percan

foto: Marko Percan

Foto: - / -

Uslijed vodene bujice početkom veljače je u Pazinskoj jami završila velika količina mulja i krupnog otpada s odlagališta Lakota. S obzirom da je jama sustavom ponornica povezana s vodoopskrbnim sustavom u Istri, nameće se pitanje je li voda trenutno ispravna za piće?

A o pitanju odgovornosti za ovaj ekološki incident odlučivat će institucije. Podignuta je naime i kaznena prijava.
 
Stanje u Pazinskoj jami pak, nije dobro. 
 
Posljedica je to obilne kiše uslijed koje je otpad s Lakote najprije završio u potoku, zatim u Pazinskoj jami, a potom i u sustavu ponornica. Ovim područjem upravljaju Hrvatske vode, Grad Pazin i tvrtka Usluga d.o.o. iz koje poručuju da se šteta i dalje sanira.
 
Ipak, ovo nije prvi ekološki incident na Lakoti. Pazinska gradska vijećnica Suzana Jašić zato je podigla kaznenu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti, no danas nije bila dostupna za izjavu.
 
Riješenju ovog problema trebao bi pridonijeti i dovršetak radova za osiguranje stabilnosti terena odlagališta. Time bi se osiguralo i da se prizori ekološkog incidenta na Pazinštini više ne ponove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.