Hrvatski radio

Radio Pula

Tradicija žetvene svečanosti u Brtonigli privlači tisuće posjetitelja

20.07.2019.

14:15

Autor: Džana Banić

(foto: Marin Tironi/PIXSELL)

(foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / -

Tradicija žetvene svečanosti u Brtonigli obnovljena je prije desetljeća a svake godine ovu, danas turističku manifestaciju, pohodi više tisuća posjetitelja. Nekada su mještani u dolini Mirne obrađivali više stotina hektara pod ratarskim kulturama.

Tradicija žetvene svečanosti u Brtonigli podsjetnik je na već zaboravljeno razdoblje kad su mještani u dolini Mirne obrađivali više stotina hektara pod ratarskim kulturama. Dolina Mirne je od Brtonigle udaljena svega pet kilometara.

Nepregledna polja obrađivala su se volovima a žito se želo ručno, kazuje Željko Ružić, Brtonižanin i to ne po rođenju već po ljubavi za mjesto u koje se doselio kao dijete. Još se dobro sjeća žetvene svečanosti iz tog doba stoga je i potaknuo obnovu te tradicije a volio bi da se s tom tradicijom upoznaju i mladi.

Jedna od atrakcija Žetvene svečanosti u Brtonigli je stara vršlica u vlasništvu obitelji Ecia Radina koja i danas besprijekorno radi. 

U Brtonigli je nekada mlin radio punom parom, a postojala je i tvornica tjestenine. Od žita i za žito se živjelo. Iako danas nije više tako, žetvena svečanost baš kao nekada unese živost u selo a u njoj se spajaju djelatnosti od kojih mještani danas privređuju, kaže načelnik općine Paolo Klarić.

U žetvenu svečanost, baš kao nekad, uključeni su svi žitelji. Mjestom odzvanja tradicijska glazba, šire se mirisi hrane... O tome kako su žene pripremale tradicionalnu slasticu - fritte, kaže Lorena Lubiana iz Nove Vasi.

Žetvena svečanost jedna je od desetak manifestacija koje se održavaju u Brtonigli tijekom cijele godine. Iako je jedna od novijih toga dana mjesto pohodi oko pet tisuća posjetitelja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Tradicija žetvene svečanosti u Brtonigli privlači tisuće posjetitelja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.