Hrvatski radio

Radio Pula

Treba li referendum o TE u Plominu?

29.01.2015.

11:29

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pločani su na savjetodavnom referendumu rekli jasno NE termolektrani. To je ponukalo istarsku javnost, ponajprije ekološke udruge, da ponovno zatraže refernudum za termoelektranu Plomin C.

Treba li referendumom odlučiti o termoelektrani u Plominu? Pitali smo to mještane Labinštine, a što su rekli, poslušajte u prilogu.

Savjetodavni je referendum županija sama trebala odavno raspisati, smatraju u Zelenoj Istri. Dušica Radojčić ističe da IDS kao dio vladajuće koalicije za to nema političke volje.

Župana u otvorenom pismu proziva i nekadašnji stranački kolega, sada član antikorupcijskog pokreta Dino Debeljuh. Podsjeća da je županijska skupština dva puta donijela odluku o raspisivanju referenduma. No od toga se odustalo jer je Zagreb rekao ne.

Na ova prozivanja u županiji ne odgovaraju. Raspisivanje savjetodavnog referenduma pak prepuštaju gradu Labinu. Gradonačelnik Tulio Demetlika podsjeća da je Istarska županija podnijela dvije tužbe, te da je dva zahtijeva za raspisivanje referenduma odbila država pod izlikom da je riječ o strateškim projektima. Demetlika ističe kako će proučiti zakonske mogućnosti i osigurati novac da se savjetodavni referendum za građane Labinštine raspiše što prije.

Saznajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.