Hrvatski radio

Radio Pula

Treba znati rezati istarski pršut

26.10.2015.

15:47

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska gastronomija sve je više poznata i cijenjena u svijetu. Taj pozitivan trend prati i neprestano podizanje razine usluga ali i prezentacije domaćih specijaliteta kroz edukaciju ugostitelja i kuhara.

Europskim novcem opremljeni Edukacijsko-gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kod Pazina služi upravo tome - obrazovanju ugostitelja u pripremi jela od autohtonih namirnica. U njemu se održavaju različite radionice na kojima se iskusni ugostitelji mogu usavršiti, a oni mlađi steći specifična znanja o pojedinim namirnicama.

Najpoznatije su one s kojima ugostitelji mogu više doznati o gastronomskom potencijalu istarskog goveda, ali i naučiti kako se pravilno režu suhomesnati proizvodi, posebno pršut. Edukator Damir Lukež ističe kako se dalmatinski, španjolski pršut ili šunka drugačije režu.

U tako rezanim fetama istarskog pršuta najbolje se ističu njegov specifičan okus i aroma. Može ga se rezati skroz do kosti, jer dobri poznavatelji ove delicije upravo najviše cijene meso uz kost. A ono što ostane, zna se, oplemenit će neku fritaju, paštu ili dati osebujan okus starinskoj istarskoj maneštri.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.