Hrvatski radio

Radio Pula

Treći dan štrajkaju Uljanikovci - radnici ustrajni u svojim zahtjevima

24.10.2018.

12:06

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Treći je dan štrajka u Uljaniku. Radnici su ustrajni u svojim zahtjevima, a to su isplata plaća i konkretan razvojni plan za opstanak brodogradnje. Upravo je završio sastanak predstavnika radnika i sindikata s vlasnikom australske Scenic Grupe koja u Uljaniku gradi kruzer za polarna krstarenja.

Kako ističu sudionici sastanka, Scenic želi poduprijeti Uljanikovu proizvodnju. Trunku optimizma za oko 2 i pol tisuće radnika Uljanika donio je današnji sastanak s predstavnicima australskog naručitelja. Vlasnik Scenic Grupe Glen Nornony istaknuo je kako mu je namjera pomoći Uljaniku, ali ne kao strateški partner već na način da i dalje naručuje brodove te tako zajamči proizvodnju. 

No, tema sastanka bila je i isplata plaća. Određena rješenja pokušat će se pronaći sutra, na novom sastanku s nizozemskim naručiteljem.

Predstavnici sindikata i radnika zaključili su kako imenovanje preostala dva člana nadzornog odbora od strane Trgovačkog suda očekuju u petak. Ako do toga dođe nadaju se kako bi već u ponedjeljak mogli potpisati smjenu sadašnje Uprave brodogradilišta.

Dok su radnici Uljanika i  3. maja i dalje u štrajku i - čekaju konačna rješenja svoje situacije - državna jamstva odobrena Uljaniku bila su u središtu pozornosti jutrošnje sjednice Vlade. Uljanik grupi izdano je ukupno 7 milijardi i 500 milijuna  kuna državnih  jamstava, od čega je aktivno 4,29 milijardi. Premijer Andrej Plenković poručio je stoga - da će Vlada sve ugovore o gradnji brodova na koja se odnose državna jamstva provjeriti zajedno s DORH-om.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.