Hrvatski radio

Radio Pula

Treći Dani zaštite i spašavanja

14.03.2013.

13:46

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaštita i spašavanje u slučaju potresa – glavna je tema skupa koji je u Puli okupio predstavnike službi i civilnih udruga koje se bave zaštitom građana. Iako Istra nije ugrožena potresima, ima dobro organiziran sustav pomaganja građanima, poručili su sudionici Trećih dana zaštite i spašavanja.

Potresom su u Hrvatskoj najugroženija područja Južne Dalmacije, Rijeke i Zagreba, poručio je iz Pule ravnatelj Državne uprave zaštite i spašavanja Jadran Perinić. Imamo dobar sustav na kojem još treba raditi, posebice na tehničkoj opremljenosti, a nedostaje i sofisticiranih uređaja, istaknuo je Perinić. Područje Istočne Slavonije i Istre najmanje je ugroženo potresima, no to ne znači da ne treba biti spreman.

Veliku pomoć službama pružaju pripadnici civilne zaštite kojih u Hrvatskoj ima 16 tisuća čemu treba pridodati Crveni križ i volontere. Za uspješno funkcioniranje sustava važna je dobra suradnja službi i civilnih udruga, rekao je Denis Stipanov iz istarske Službe zaštite i spašavanja.

Građani Istre mogu biti mirni, istaknuo je Stipanov, a isto su poručili i pripadnici županijskoga Crvenog križa koji su pokazali vježbu spašavanja unesrećenih nakon potresa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.