Hrvatski radio

Radio Pula

Tri nova zaražena COVID -19 virusom u Istri

08.04.2020.

10:25

Autor: Dorina Tikvicki

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Foto: - / -

Od ukupno ispitanih 61 uzorka brisa tri su rezultirala pozitivna na koronavirus. Radi se o bliskim kontaktima s već pozitivnim osobama u samoizolaciji, epidemiološki obrađenima i u vezi s događajima na sjeverozapadu Istre.

Troje pacijenata je izliječeno, što čini ukupno petnaest izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji. 

            Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeta su 32 uzorka brisa i dostavljena u laboratorij u Zagreb.

Od početka epidemije u Istri je 80 osoba oboljelo od koronavirusa. Poslušajte u nastavku prilog Dorine Tikvicki:

-

U cijeloj je zemlji 61-na novooboljela osoba od bolesti COVID-19. Ukupno su tako tisuću 343 slučaja zaraze - objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević:

-

Koronavirus ušao je u sustav skrbi za starije. Deset štićenika splitskog Doma u Vukovarskoj ulici zaraženo je pa je evakuiran njegov drugi kat, ukupno 49 korisnika. A, kako je virus ušao u Dom u kojem su posjete inače zabranjene još od 27-og veljače - treba tek istražiti.

Nema odgovora ni na pitanje, ako su neki štićenici imali temperaturu već deset dana, kako je sinoć objavio ravnatelj Doma, zašto epidemiološka služba nije obaviještena ranije. U Splitu su zbog izvanredne situacije bili ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Sudjelovali su na konferenciji za novinare tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

Nakon ministra o stanju zaraženih štićenika, poslušajmo i umirujuće poruke ravnatelja splitske bolnice Julija Meštrovića:

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.