Hrvatski radio

Radio Pula

Tri novooboljele osobe u Istri, jedna preminula

19.10.2020.

10:50

Autor: Mauro Giorgi

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi /HRT)

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi /HRT)

Foto: - / -

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu su izvijestili da je tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 81 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 3 pozitivne osobe s područja županije.

Kod 2 osobe radi se o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, zdravstveni djelatnici (liječnici obiteljske medicine). Poduzete su sve protuepidemijske mjere, dekontaminacija prostora, a u tijeku je određivanje mjera samoizolacije. Za jednu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 33 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 174 osoba.

Dakle, epidemiološka situacija u Istri i dalje je stabilna. No može li situacija izmaknuti kontroli i kako se na to sprema županijski Stožer civilne zaštite. Načelnik Dino Kozlevac:

-

Nažalost, u Općoj bolnici Pula je preminula COVID-19 pozitivna osoba (1937. g.) sa pridruženom značajnom kroničnom bolešću.

U Hrvatskoj je potvrđeno 393-oje novozaraženih koronavirsuom. Umrlo je 11 osoba. Aktivnih je slučajeva 5 tisuća 70 među kojima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 35. Testirano je više od tri tisuće 600 ljudi.

Prema trenutačno dostupnim podacima najviše novozaraženih ponovno je u Zagrebu -192-oje.
Zbog dugih kolona Zagrepčan, koji čekaju na testiranje, ministar zdravstva Vili Beroš izdao je nalog da se žurno organiziraju novi punktovi za uzimanje briseva. Ministar Beroš će se poslijepodne sastati s ravnateljima bolnica kako bi izradili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.