Hrvatski radio

Radio Pula

Tri županije zajednički u razvoj prometnog sustava

29.11.2017.

15:44

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župani Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije Zlatko Komadina, Valter Flego i Darko Milinović potpisali su u Rijeci Sporazum o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, koji će se financirati s ukupno 9,4 milijuna kuna.


Glavni plan je strateški dokument, kojim će se analizirati prometni sustav i odrediti ciljevi i mjere za njegov razvoj. Očekuje se da će biti izrađen do kraja 2018. godine, a primjenjivat će se do 2030. Odluku o financiranju projekta donijelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ožujku ove godine. Veći dio novca, 84,8 posto, je bespovratan, a 15,2 posto u jednakom omjeru osiguravaju tri županije.
Vodeći partner je Primorsko-goranska županija.
Istarski župan Valter Flego kazao je da su prioriteti te županije bolje spajanje željezničkog i cestovnog prometa prema Primorsko-goranskoj županiji te obnova željezničke trase kroz Istru. Istaknuo je da treba uključiti i velike planove s pulskom zračnom lukom.
Ličko- senjski župan darko Milinović je naglasio da ta županija zainteresirana prije svega za projekte turističkih aerodroma u Otočcu i Udbini, a imaju i velike planove s lukom Senj. 
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadinanaglasio je kako su strateški dokumenti važni za dobivanje europskih sredstava. "Sada imamo mnoge nove prometnice, ali nam nedostaje poveznica, kako bismo ušli na TEN-T koridore Europske unije, da Jadransko-jonski pravac ostvarimo u svim njenim sastavnicama, odnosno drugu cijev tunela Učka te cestu do Žute Lokve i prema Lici", istaknuo je župan Komadina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.