Hrvatski radio

Radio Pula

Tribina Odsjeka za povijest

27.01.2022.

13:48

Autor: HRT

Tribina

Tribina

Foto: Odsjek za povijest / ustupljena fotografija/kolaž

E-Tribina Odsjeka za povijest "Samoupravljači, gostioničari i centri moći. O odlukama i akcijama mjesnih zajednica u Jugoslaviji 1970-ih i 1980-ih" održat će se u 17 sati. Predavač je povjesničar Igor Duda.

Mjesne zajednice bile su zamišljene kao protuteža birokratizaciji i otuđenju, kao proširene obitelji i mjesta primjene socijalističke izravne demokracije. Djelujući u svojem susjedstvu građani su u mjesnim zajednicama preuzimali ulogu koju im je namijenio sustav društvenog samoupravljanja – prije svega sudjelovanje u planiranju, odlučivanju i raspodjeli sredstava. U tome nisu sve sredine bile jednako uspješne, a bolje je bilo ondje gdje su pojedinci svoje slobodno vrijeme ulagali u rad za opće dobro. Međutim, i pored zborova građana i referenduma, ponekad su samoupravljanje ometali osobni interesi i neočekivani centri moći…


Ovo predavanje o procesu odlučivanja i akcijama mjesnih zajednica temelji se na arhivskim, novinskim, statističkim, televizijskim i filmskim izvorima. Donosi rezultate istraživanja unutar četverogodišnjega projekta Mikrosocijalizam (HRZZ).


Igor Duda je izvanredni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta i u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Poglavito se bavi poviješću svakodnevice i društvenom povijesti socijalističke Jugoslavije. Trenutno je voditelj istraživačkoga projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) koji financira Hrvatska zaklada za znanost. 


Opširnije na: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/igor.duda.


U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je potrebno samo navesti ime i prezime.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR