Hrvatski radio

Radio Pula

Tribina 'Skriveni troškovi TE Plomin C'

17.06.2013.

15:26

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković pulskoga Sveučilišta govorit će se večeras u 18 sati o zabrinjavajućim podacima iz Analize skrivenih troškova termoelektrane Plomin C koju je izradila ekološka udruga Greenpeace. Tribina se organizira u sklopu projekta Zelena knjižnica i kampanje Greenpeacea, Zelene Istre i Zelene akcije koji se protive izgradnji novog Bloka C termoelektrane u Plominu na ugljen.

Analiza skrivenih troškova ugljena koju je ekološka organizacija Greenpeac napravila za Blok C Plominske termoelektrane govori o tome da će onečišćenje zraka kao posljedica korištenja ugljena kao goriva uzrokovati preranu smrt oko 17 ljudi na godinu u prostoru uz termoelektranu.

Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina Plomin C će tako biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva. Svake godine u prosjeku onečišćeni zrak uzrokovat će i više od 2.600 napadaja astme, te više od 36 tisuća slučajeva bolesti dišnog sustava.

Ukupno se procjenjuje gubitak od gotovo 4 tisuće radnih dana godišnje zbog bolesti, a ukupni vanjski troškovi onečišćenja uzrokovani samo ovim blokom doseći će 124, 8 milijuna eura godišnje.

Osim troškova vezanih uz izgaranje ugljena nastat će i troškovi vezani uz okoliš i društvo, uzrokovani utjecajem na biološku raznolikost, šume i vodne sustave u zemlji iz koje se izvozi ugljen. Stoji uz ostalo u Analizi skrivenih troškova vezanih uz ugljen Bloka C.

Svoje stavove o ovoj analizi iznijet će večeras predstavnici Greenpeacea, Zelene Istre i Zelene akcije, koji se protive izgradnji još jedne termoelektrane na ugljen, te pozvani predstavnici Županijskog Zavoda za javno zdravstvo i HEP-a. Pri izradi ove Analize, o kojoj će se u Puli govoriti večeras u 18 sati, koristila se metodologija koju primjenjuje i Europska agencija za okoliš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.