Hrvatski radio

Radio Pula

Tura s potpisom u Sjevernoj Istri

14.03.2021.

14:31

Autor: Ivana Nežić

OPG Jermaniš (Foto: HRT Centar Pula)

OPG Jermaniš (Foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

Odavno turisti više ne traže samo sunce i more. Dobro to znaju na sjeveru Istre, gdje su se u mjestu Vrh i okolnim selima i zaseocima, na originalan način sjetili kako privuči goste. Isprobali smo novu turističku, interaktivnu i personaliziranu turu "NICE Istria".

Vrhuvski zvonik oduvijek je bilo mjesto okupljanja mještana, bit će to i polazna točka za turiste. A samo nekoliko koraka dalje, nalazi se konoba obitelji Grbac, koja i dan danas radi "butilije", pjenušavo bijelo, rose' ili crno vino, koje se prema legendi na Vrhu, pije zbog francuskog vojnika koji je oženio lokalnu djevojku, a sa stanovnicima podijelio recept pjenušaca. 

- Svoj će pjenušac morati raditi i turisti, samo će tako zaraditi svoju butiliju kao poklon - govori Mauro Grbac.

A nakon aperitiva, drugo Vrhuvsko zlato "tratufi", kod obitelji Karlić. Osim samog kušanja proizvoda, turisti će morati postati pravi tartufari, kako bi zaradili poklon, pojašnjava tartufarka Ivana Karlić

U zaseoku Kieki, obitelj Jermaniš, ima domaću ljekarnu, kako im tepaju. Iz njihove proizvodnje izlaze domaće rakije koje su lijek za dušu, a turisti će morati pogoditi i spariti voćke i bilje s komovicom. Oduvijek se na Vrhuvštini stanovništvo bavilo poljoprivredom.

- Turisti će na netretirana polja organskog povrća i voća, morati postati radnici u polju na jedan dan - kaže nam Dražen Sirotić.

Priču koju će iskusiti svim osjetilima turisti koji sve više traže emociju, istinsku priču, doživljaj, isti onaj koji može ponuditi istarski teran.

- Baš ta sorta raste u dvorištu još jedne obitelji Sirotić, i to na najstarijoj lozi u Istri - kaže Dario Sirotić

A nakon vina, posljednja stanica u konobi Vrh uz domaćine Melitu i Dejana. Uz domaći pršut, fuže sa tartufima, i kolač od čokolade i maslinovim uljem, za istinski doživljaj ovog djela Istre, gosti će još samo morati otkriti od čega je sastavljen njihov meni.

Sve pod vodstvom Zdenke Majcan, turistički vodič i vlasnice agencije, koja pojašnjava kako je projekt "Nice" sinergija lokalnog stanovništva.

A turisti sve više traže upravo takve sadržaje.

 

N.I.C.E. - tura s potpisom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

8 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR