Hrvatski radio

Radio Pula

Turisti u Istri kupuju

29.07.2015.

11:37

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turisti koji ovih dana borave u Istri dio vremena provode i u kupnji na zelenoj tržnici, ribarnici, ali i u pulskim trgovinama. I dok se dio trgovaca žali kako je potrošnja ove sezone slabija nego prethodnih, drugi su pak zadovoljni jer kažu da se njihovi proizvodi dobro prodaju.

Pulska tržnica i ribarnica ožive u turističkoj sezoni, a pohode ih najčešće gosti koji borave u kampovima i privatnom smještaju pa si često sami pripremaju obroke. Kupili smo puno voća i povrća za današnji ručak i dobar sir.
I dok dio njih kupuje voće i povrće, drugi se odlučuju za ribu. Premda postoji velik izbor autohtonih istarskih namirnica, prodaja i u tom segmentu može biti bolja.


Ipak nađu se i oni koji više kupuju. Kupili smo maslinovo ulje. Trgovac nam je dao da kušamo, miriše odlično i nosimo ga sa sobom u Veliku Britaniju. S druge strane više se troši na odjeću i obuću. Kupit ću nešto, cipele i haljinu. Kupili smo naočale i cipele za našu kćer i bikini. Nešto je ovdje skuplje, a nešto kod nas. Neki pulski trgovci zadovoljno trljaju ruke.

I dok se bolji brendovi i kvalitetniji asortiman dobro prodaju, drugi dio čini se nema svoju klijentelu. Tu je riječ pretežno o manjim trgovinana s ljetnom ponudom, koje niču na svakom koraku, pa bi možda ponudu trebalo više prilagoditi potražnji, odnosno platežnoj moći gostiju koji kod nas najčešće ljetuju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.