Hrvatski radio

Radio Pula

Turistički rezultati dobri s obzirom na sveopće stanje zbog pandemije

09.10.2020.

16:41

Autor: Tatjana Kaštelan

Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Turističke rezultate do kraja godine teško je reći, s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju. Ipak, predviđanja na europskoj razini idu u smjeru oporavka turističkog sektora, što potvrđuju i naši stručnjaci u ovoj djelatnosti, ipak trebat će vremena da se vratimo na prošlogodišnje rezultate.

Svi smo u podređenom položaju jer nam poslovanje vodi nešto što ne poznajemo. COVID-19. U ovom trenutku situacija je lakša nego u ožujku, mjesecu 'lock downa'. Iza nas je kraći dio turističke sezone od polovice srpnja do polovice kolovoza.

Rezultate smo imali, no daleko je to od onih koji bi trebali biti. U odnosu na euro mediteranski turizam Španjolske, Francuske, Italije, Grčke i Turske, Hrvatska je razmjerno svojim kapacitetima imala najveći broj gostiju, zbog dobre epidemiološke slike, kaže predsjednik Udruge putničkih agencija pri Hrvatskog gospodarskoj komori Boris Žgomba.

Istra je najbliža emitivnim tržištima; Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, zemljama Beneluxa, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, potom Italiji. Predviđanja? 2021. ne može biti gora od ove, kaže Boris Žgomba. S aspekta sigurnosti putnika, straha od zaraze COVIDOM-19 svi su izgledi da bi se stanovništvo počne procjepljivat negdje krajem ili u tijekom prvog kvartala 2021.

Mislim da je za nama najgori dio što se tiče i turizma i nepoznavanje virusa odnosno života s virusom. Upravo danas u Istri boravi oko osam tisuća turista. U Hrvatskoj je pak u prvih devet mjeseci ostvareno 52 milijuna noćenja što je malo više od polovine lanjskog turističkog prometa.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Turistički rezultati dobri s obzirom na sveopće stanje zbog pandemije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.