Hrvatski radio

Radio Pula

Turizam da, ali uz razvoj ostalih resursa

30.01.2017.

16:05

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premda se o turizmu dosta priča, taj je razvojni segment još daleko od pune koristi i svrhe koju bi trebao dati i tako pokrenuti gospodarstvo. Za to će trebati još puno ulaganja u razvoj prateće infrastrukture i ostalih resursa.

Govori se da nam turizam zarađuje milijarde, no to ipak nije tako ako znamo da su uvozne komponente za hrvatski turizam preko 80 %, kaže šef katedre za marketing pulskog Fakulteta ekonomije i turizma, profesor Lenko Uravić.

Turizam je složena djelatnost jer uključuje i poljoprivredu, zanatstvo, građevinski sektor, edukaciju ljudi i brojna druga područja. Ali u našoj Istri turizam još uvijek čini trećinu društvenog proizvoda.

Druga je komponenta turizma tržište nekretnina, gdje se također može proizvesti turističkog proizvoda, a to opet ovisi o dostupnosti istarskog tržišta preko zračnih linija, željeznice, morskih veza. Dakle, ističe Uravić, turizam da, ali s poboljšanjem resursa oko njega.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.