Hrvatski radio

Radio Pula

Turizam i osobe s invaliditetom

06.12.2015.

09:21

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suvremeni trendovi u turizmu sve se više okreću ciljnim skupinama: mladima, sportašima, starijoj populaciji, obiteljima sa djecom, ljubiteljima adrenalina, welnessa...Premda sporo, raste i turistička ponuda namijenjena osobama s invaliditetom.

I osobe s invaliditetom mogu i vole putovati, posjećivati kulturne spomenike i uživati u prirodnim ljepotama nekog turističkog odredišta. No, pri odabiru mjesta za odmor ključno je koliko su smještaj, turističke atrakcije, prijevoz, pristup plažama ali i turističkim zajednicama i agencijama njima prilagođeni. Stanje je najbolje u hotelima visoke kategorije, kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Nije dovoljno osigurati pristupačnost objekta ili plaže za osobe u kolicima, već to treba učiniti i s hotelskim sobama te voditi računa i o drugim oblicima invaliditeta, naglašava Slonjšak.

A kakvo je stvarno stanje i to primjerice na našim najatraktivnijim turičkim odredištima najbolje ilustrira istraživanje koje je provelo pravobraniteljstvo za osobe s invaliditetom koje je pokazalo kako je od čak 18 nacionalnih i parkova prirode njih čak 78 posto djelomično ili posve nepristupačno osobama u invalidskim kolicima ili na štakama.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.