Hrvatski radio

Radio Pula

Turizam Istre: 20% više turista / Selektivni turizam izuzetno bitan

21.07.2017.

16:12

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarski turistički pokazatelji za prvo polugodište više su nego dobri, čulo se u Umagu gdje je zasjedalo Županijsko turističko vijeće. U Istri se trenutačno odmara gotovo 270 tisuća turista. Najviše je Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca i Talijana.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević ne krije zadovoljstvo ostvarenim, no taj trend treba nastaviti i održati kontinuitet u kvalitetnoj turističkoj usluzi.

Istra, naime, i s jučerašnjim danom još uvijek ima dvadeset posto bolji rezultat od rekordne lanjske godine. Stoga je najvažnije, dodaje Ivošević, da ljetna špica prođe u najboljem redu, potom da kvalitetno prođe posezona, te da tako cijela godina dobije predznak izuzetno dobre turističke godine.

Selektivni oblici turizma našli svoje mjesto i u Istri. Ponuda se širi i usmjerava ciljanim skupinama gostiju, prema istarskim kulturnim i geografskim mogućnostima, ali i prema održivom razvoju. A upravo o tim oblicima turizma ovisi i profil gostiju – onih slabije ili jače platežne moći.

Istra plasira outdoor turizam – u okviru kojeg su se razvili cycling, hiking, trekking te kayaking turizam i unatrag tri godine vide se velike promjene. Razvijene su karte, itinereri, standardizirana je signalizacija. Jedino što još nemamo jesu ceste prilagođene razvoju bike turizma, kaže Danijela Križman Pavlovićdekanica pulskog Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

To je turizam koji živi u vrijeme pred i posezone. A s ovim adrenalinskim sportovima, tematskim parkovima i ostatkom ponude možemo biti zadovoljni, ocjenjuje Križman Pavlović. Mjerljivije se to može vidjeti na portalu „Visit Istria“ odnosno Istra.hr – koliko ljudi posjeti i rezervira pojedine destinacije.

Velika šansa istarskog turizma su europski projekti kao prilika da oplemenimo kulturnu i prirodnu baštinu, pojašnjava Križman Pavlović. A upravo ti projekti imali bi cilj razviti takozvani „Slow turizam“ – što je novi trend. Kao i takozvani „living labovi“ koji postaju atraktivni.

Jer – kakvi su nam turisti? Tijekom ljeta većinom turisti slabije platežne moći, dok upravo ovi selektivni oblici turizma kao što su sportski, kulturni ili kongresni turizam, donose nam osobe veće platežne moći. Stoga turizam visoke kvalitete u Istri ima smisla razvijati, zaključuje Danijela Križman Pavlović.

Opširnije poslušate u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.