Hrvatski radio

Radio Pula

Turizam: stalni radnici diskriminirani u odnosu na sezonce

04.07.2018.

15:21

Autor: Tatjana Kaštelan

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije (foto: Tatjana Kaštelan)

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije (foto: Tatjana Kaštelan)

Foto: - / -

Odbor za turizam Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije ukazao je na nejednako postupanje prema radnicima u turizmu. Stalno zaposleni i domicilni radnici diskriminirani su u odnosu na sezonske, istaknula je na prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja dužnosti predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

Premda su u Istri povećane plaće radnicima u turizmu od 5 do 11,5% i radi na poboljšanju njihova uvjeta života i rada, to treba jednako vrijediti za sve. Sezonci su trenutačno u znatno povoljnijem položaju od stalno zaposlenih i domicilnih radnika. Sezonski radnici, naime, imaju osiguran smještaj i prehranu, dok stalno zaposleni to moraju plaćati sami, ističe Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Sada imamo situaciju da radnik koji je na smještaju kod poslodavca ima besplatan topli obrok i to ne jedan već čak tri, dok u isto vrijeme stalni i domicilni radnici moraju taj topli obrok plaćati. Očito je da se radi o diskriminaciji. Možda to nisu prepoznali zakonodavci, no mi ćemo uputiti prijedlog Ministarstvu financija da se topli obrok prizna kao neoporezivi izdatak poslodavcu, pojašnjava Cvitić.

Skrivena diskriminacija nastaje i u visini plaće. Kako bi pridobili radnike sezonci su dobili veće plaće od stalno zaposlenih. Svima bi trebalo biti u interesu da imamo što veći broj radnika na neodređeno vrijeme jer se dokazalo da su takvi radnici lojalni poslodavcu. Uz to, dodaje Cvitić, zakonodavci bi trebali misliti kako rasteretiti ili priznati određena rasterećenja poslodavcima koji zapošljavaju veći broj radnika na neodređeno vrijeme.

Treba uvesti standarde rada kako bi se spriječilo rad bez slobodnih dana i uz povećani angažman. Poslodavci imaju dovoljnu dobit za povećanje plaća. Nužno je i žurno smanjenje stope PDV-a u turizmu, no to smanjenje treba biti ostvareno uz obvezu poboljšanja materijalnih prava radnika, po uzoru na druge razvijene zemlje, zaključuje Marina Cvitić.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Odbor za turizam Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije (foto: Tatjana Kaštelan)

Odbor za turizam Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije (foto: Tatjana Kaštelan)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

23 h

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK