Hrvatski radio

Radio Pula

Turizam uključuje moderne gastro trendove s lokalnim istarskim proizvodima

22.07.2020.

15:57

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Selektivni oblici turizma, poput biciklizma, vinskih i maslinarskih puteva, način su privlačenja gostiju kojih je ovog ljeta s obzirom na epidemiju koronavirusa, malo. Jedna od ponuda jesu street food druženja koja gostima na licu mjesta spravljaju, educiraju i nude nova jela s lokalnim namirnicama.

Istra se već niz godina turistički profilira kao gastro destinacija. Uz postojeće prirodne blagodati i proizvode, poput tartufa, pršuta, sira, maslinova ulja i vina, treba pratiti trendove. Tako je i trend burgera nakon poznatih svjetskih gurme destinacija odjeknuo i kod nas i dobro se uklopio u turističku ponudu.

Dok se promoviraju zdravi životni stilovi, pojavljuju se burgeri ne samo na svojoj klasičnoj bazi, već s vegan, sirovim ili drugim pristupima, pojašnjava naš poznati i svjetski priznati masteršef Deniz Zembo, koji u svojoj Kulinarskoj akademiji u Puli u četvrtak navečer s burgerima otvara novi ciklus edukativnih radionica za sve.

Naglasak je ne samo na turizmu već i na spajanju poduzetničkog miljea s novim trendovima, pojašnjava Amel Hadžipašić, organizator i menadžer ovakvih evenata. Na ulicama se spravlja hrana, degustira, kuša i razmjenjuju se iskustva među građanima i gostima uz druženje s poznatim šefovima kuhinja iz zemlje i inozemstva. To nam je cilj, ističe Hadžipašić. Takvim eventima nastojimo spojiti poduzetnike, mlade i deficitarnu kuharsku struku. Nedavno održan Gastro Buzz festival u Puli ostvario je cilj.

U sklopu Kulinarskog centra u Puli obrazuju se specijalisti kreativne kuhinje, tu su i radionice za amatere, domaće i goste. Tu će sutra sutra, od 19 sati i 30 minuta, u Amfiteatarskoj ulici, građani i turisti moći sudjelovati u Zembie'street foodu, kušati burgere sljubljene s istarskim delicijama, uljem i vinom, što je, ističu organizatori i predstavnici Turističke zajednice, značajan dio selektivne turističke ponude Istre. A u Puli i Istri, jedna posve drugačija gastro ponuda.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Turizam uključuje moderne gastro trendove s lokalnim istarskim proizvodima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.