Hrvatski radio

Radio Pula

TZ Istre: dobra epidemiološka situacija najbolji reputacijski alat

19.07.2020.

15:07

Autor: Tatjana Kaštelan

Selektivni oblici turizma uz epidemiološke mjere uvjet opstanka turizma u doba korona krize (foto: HRT Centar Pula)

Selektivni oblici turizma uz epidemiološke mjere uvjet opstanka turizma u doba korona krize (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

U Istri se ovih dana odmara nešto više od 150 tisuća turista. Nisu to ni približno brojke od prošlih rekordnih sezona, no unatoč epidemiji koronavirusa i ne baš optimističnim predviđanjima, rezultati su dobri, čak i veći od očekivanih, kažu istarski turistički djelatnici.

Prema još nekonsolidiranim podacima iz sustava e-visitora u Istri je od 1. do 16. ovog mjeseca boravilo 148 tisuća gostiju, što je otprilike na razini 56 posto prošlogodišnjeg rekordnog rezultata. Od početka godine je to, pak, na 36 posto, što je također jako dobar rezultat u uvjetima u kojima radimo i živimo, i epidemiološki se borimo protiv COVIDA-19, kaže direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Optimizma, kaže, ima jer da nam je netko ponudio krajem petog mjeseca ove rezultate koje danas imamo, s obzirom na startnu poziciju, ovaj rezultat je jako dobar i budi nadu da ako se budemo na ovaj način pridržavali epidemioloških mjera, postoji način na koji se možemo paralelno se štititi COVIDA-19 i uz određenu razinu gospodarske odnosno turističke djelatnosti.

Treba se pridržavati epidemioloških mjera, a turistima ponuditi selektivne ponude, brojne itinerere po kojima je Istra već poznata, od vinskih, maslinarskih, biciklističkih i drugih. Tako treba zadržati goste. Važna je upravo poruka da ukoliko budemo uspjeli održavati ovu pozitivnu epidemiološku situaciju u Istri i u Hrvatskoj, to će nam biti najbolji marketinški i reputacijski alat da počnemo na kvalitetan način 2021. godinu, dodaje Ivošević. Najznačajnija komunikacija prema vani jest da je Istra odnosno Hrvatska sigurna destinacija.

Istra, Primorsko-goranska i Zadarska županije prednjače u turističkim rezultatima. U prvoj polovici srpnja u Istri je boravilo čak 81 posto Nijemaca, naših vjernih gostiju. Isto toliko Slovenaca. Slijede Austrijanci s 47 posto realizacije u odnosu na lanjsko razdoblje. Četvrti su Česi s realizacijom od 65 posto u odnosu na lani što je, također, jako dobro, zaključuje Denis Ivošević.

Optimizam u istarskom turizmu postoji, a ono na čemu treba inzistirati je pridržavanje epidemioloških mjera kako bi Istra i dalje ostala sigurno turističko odredište.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: TZ Istre, dobra epidemiološka situacija najbolji reputacijski alat

RAZGOVOR: Denis Ivošević, direktor TZ Istre

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.