Hrvatski radio

Radio Pula

U 2014. poskupljuje vožnja Istarskim ipsilonom

30.12.2013.

15:24

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od prvog siječnja poskupjet će cestarine na Istarskom ipsilonu, prosječno za 2,9 posto. Neće poskupjeti one dionice kojima se stanovništvo koristi svaki dan, kao ni tunelarina kroz Tunel Učku, a za relaciju Pula - Rijeka valjat će izdvojiti 51 umjesto dosadašnjih 50 kuna.

Radovi na izgradnji punog profila ipsilona od Pazina do Tunela Učke trebali bi početi na ljeto. Cestarine će se prosječno povećati za iznos inflacije, što je oko 2,9 posto.

S obzirom na teško gospodarsko stanje, neće poskupjeti kraće dionice kojima domicilno stanovništvo vozi svaki dan, nego one koje se koriste u poslovne ili turističke svrhe. Za dionicu Umag - Pula sada će valjati izdvojiti 41, a Pazin - Pula 22 kune, objašnjava član uprave Bina Istre Christian Santaleza.

Iduća godina godina značit će i nastavak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, tehničke pripreme su obavljene, no početak radova ipak je pomaknut s proljeća na ljeto 2014. Gospodarska kriza uzrokovala je, naime, nedovoljnu razinu prometa pa će koncesijski ugovor, najavio je Santaleza, biti produljen za pet godina. 

S obzirom na to da je Hrvatska članica Europske unije, za produljenje koncesije treba dobiti i odobrenje Europske komisije, a postupak je, kaže Santaleza, u tijeku.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.