Hrvatski radio

Radio Pula

U Balama uspješan tijek izgradnje po projektu "Parcela za 1 kunu"

04.10.2017.

15:17

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zoni Grote u Balama grade se kuće za mlade obitelji koje su odabrale ostati živjeti i raditi u općini. Zauzvrat su povoljno dobile parcelu za gradnju stambenog objekta. Riječ je o projektu 'Parcela za jednu kunu' osmišljenom prije više od deset godina, a provode ga Općina Bale i Zaklada Mon Perin.

Za otprilike godinu dana u svoju će kuću s obitelji useliti Filip Vuković. 160 četvornih metara bruto, 900 eura po kvadratu cijena gradnje; tročlana obitelj.

Obitelji se javljaju s ponudom, popust može biti i do 99%. Uvjet je da su po mogućnosti mlađi, s djecom i da ovdje žive. Sklopljeno je 18 ugovora, četiri su natječaja u pripremi, od toga tri kuće izgrađene, jedna u gradnji, a ovoga tjedna počela je gradnja još triju.

Dakle, uskoro će biti sedam gotovih kuća, ostale su u fazi ishodovanja dozvola i projektiranja, kaže načelnik Edi Pastrovicchio. Nije bilo lako krenuti, ističe, ipak uspjeli smo jer namjera je da mladi ostaju ovdje živjeti i raditi.

Općina je u infrastrukturu uložila 500 tisuća kuna, uskoro će se kopati kanalizacija. Voditelj projekta od ishodovanja dozvola, traženja najpovoljnijih ponuda za radove, sve do primopredaje s uporabnom dozvolom je Ivan Fabris.

U konačnici će ovdje zaživjeti naselje od stotinjak kuća. Ovo je prvi a još uvijek jedini ovakav projekt i primjer u Hrvatskoj; Slavonski Brod krenuo je sličnim putem.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.