Hrvatski radio

Radio Pula

U Buzetu referendum o kompostani

01.05.2015.

11:46

Autor: Branko Biočić, Džana Banić, Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građani Buzeta na referendumu danas odlučuju o gradnji kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba. Prvi je to referendum na području Buzeta od osamostaljenja Hrvatske a raspisalo ga je tamošnje Gradsko vijeće.

Projekt gradnje kompostane proteklih je mjeseci izazvalo brojne polemike u javnosti što je i dovelo do odluke o raspisivanju refrenduma. Građani se izjašnjavanju o referendumskom pitanju "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2?"

Iako je izgradnja nove kompostane podigla dosta prašine u Buzetu jer se o tome već mjesecima raspravlja Buzećani nisu bili raspoloženi za izjave. Njihova su mišljenja podijeljena no tko je u većini, pobornici ili protivnici kompostane pokazat će današnji referendum čiji ishod za grad Buzet ima obvezujuću snagu.

U Buzetskoj poduzetničkoj zoni Mala Huba uskoro bi trebala početi gradnja kompostane Bioaktiv o čemu se građani Buzeta danas izjašnjavaju na referendumu. Ovih je dana uoči referenduma održana druga javna tribina na kojoj su investitori još jednom predstavili ovaj projekt.

Na slaboj posjećenoj tribini predstavnici investitora, zagrebačke tvrtke Adria Eta još su jednom istaknuli da će se u kompostani vrijednoj 7 milijuna eura koristiti najmodernija tehnologija te na ekološki način i bez smetnje za građane proizvoditi visokokvalitetno humusno gnojivo. Kompostana će otvoriti i 18 novih radnih mjesta, a prosječna bruto plaća trebala bi biti 12 tisuća kuna, istaknuo je predstavnik investitora direktor tvrtke Adria Eta Igor Krota.

Riječ je o biološkoj kompostani za proizvodnju organskoga humusnog gnojiva, koja će za sirovinu koristiti izmet peradi. Gradnja kompostane izazvala je podjelu u javnosti. Dok jedni podupiru ovu sedam milijuna eura vrijednu investiciju koja nosi i nova zapošljavanja, drugi su protiv zbog, kako ističu, smrada i onečišćenja koji će s njome doći u grad.

Do 11 sati izašla su 394 birača, što je izlaznost od 7,59 posto, podaci su Povjerenstva za provedbu tog referenduma. U popis birača na buzetskom području upisano je 5.189 birača, a da bi odluka donesena na referendumu bila obvezujuća, treba izaći više od 50 posto ukupnog broja upisanih birača. Kakav će biti odgovor Buzećana na referendumsko pitanje  "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2?", znat će se poslije 20 sati.

Poslušajmo neka mišljenja građana Buzeta danas, na dan referenduma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.