Hrvatski radio

Radio Pula

U Circolu održana gastromanifestacija "Nove vrste, novi recepti"

29.07.2021.

15:10

Autor: Džana Banić

foto: Duško Marušić /PIXSELL

foto: Duško Marušić /PIXSELL

Foto: - / -

Na terasi pulskog Circola održana je nesvakidašnja gastromanifestacija pod nazivom "Nove vrste, novi recepti". Događaj je dio projekta kojim se želi potaknuti konzumacija i izlov novopridošlih vrsta riba i rakova u Jadran vrijednog 900 tisuća kuna.

Riječ je o europskim sredstvima, a projekt, u suradnji s istarskim ribarima, provodi pulski Fakultet prirodnih znanosti.

Strijelke, lampuge, barakude, lice, plavi rak...  neke su od vrsta koje su se doselile u Jadran kao posljedica zatopljenja i podizanja temperature mora. Novopridošle vrste mogu biti problem za jadranski ekosustav ali istodobno pokazuju i gospodarski potencijal, ističe Neven Iveša voditelj projekta "Partnerstvo između znanstvenka i ribara".

Neven Iveša

Brojni ljubitelji morskih delicija već su iskušali nove vrste a cilj je projekta da se taj krug i dalje širi pa da ribari takovu ribu više ne tretiraju kao škart i bacaju natrag u more, ističe kuhar Oliver Mič koji je sinoć za posjetitelje pripremio atraktivni jelovnik. Recepte je zapisao u maloj kuharici  čije je izdavanje također dio projekta:

Oliver Mič

U mrežama ribari na jugu Istre od pridošlica najčešće love strijelku a, zanimljivo, s prodajom nema problema kaže pulski ribar Kristijan Zović:

Kristijan Zović

U sklopu projekta "Partnerstvo između znanstvenika i ribara" objavljen je i vodič za prepoznavanje novopridošlih vrsta. Sam projekt primiče se kraju a nove spoznaje koje je omogućio, uskoro će biti predstavljene i na znanstvenom skupu u Grčkoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.