Hrvatski radio

Radio Pula

U gradskim vijećima 30% žena

01.06.2013.

10:21

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon prvog kruga lokalnih izbora čini se da Zakon o ravnopravnosti spolova nije u potpunosti zaživio. Naime, iako su mnoge kandidacijske liste u Istri imale propisanih četrdeset posto žena to se u konačnici ne vidi u sastavu gradskih i općinskih vijeća.

Prema podacima porečkog Centra za građanske inicijative istarski prosjek je 31 posto žena u vijećima gradova te oko 20 posto žena u općinskim vijećima.

U proteklih 15 godina situacija po pitanju broja žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Istarskoj županiji ipak ide nabolje. Tako je 1997. godine u istarskoj Skupštini bilo tek 7 i pol posto žena dok je taj broj danas daleko veći pa nakon prvog kruga lokalnih izbora iznosi 33 posto. No s tim ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, poručuje Biserka Momčinović iz porečkog Centra za građanske inicijative.

Vidi se nekonzistentnost stranaka jer su u nekim gradovima i općinama na listama imali 45 posto žena, dok bi drugdje imali jedva 20 posto, kaže Momčinović. Te oscilacije u konačnici rezultiraju sastavom vijeća koji nije rodno osjetljiv i ne jamči zakonski propisanu zastupljenost žena.

Tako će primjerice pazinsko Gradsko vijeće imati samo dvije, a porečko tri žene u vijeću. Porazno je i da u cijeloj županiji imamo samo jednu načelnicu općine, ističe Momčinović.

Sankcije će se primjenjivati od idućih parlamentarnih izbora pa će stranke i nezavisne liste plaćati kaznu ako ne budu imali propisanih 40 posto žena na svojim listama.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.