Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri 19 osoba oboljelo od gripe

27.01.2016.

08:48

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gripa je u uzlaznoj putanji ali je u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, još uvijek niskog intenziteta. Od početka godine u Istarskoj županiji zabilježeno je 19 slučajeva, od kojih osam u prošlom tjednu.

Gripa dolazi naglo, prati je visoka temperatura, glavobolja, bol u mišićima i opća slabost. Sve su to dobro poznati simptomi na koje liječnici upozoravaju svake godine te ujedno podsjećaju kako gripa nije bezazlena bolest. Stoga, potraju li zdravstvene tegobe duže od pet dana ili se pojave neuobičajeni simptomi, valja se svakako javiti svom liječniku, savjetuje voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Vlasta Skopljak.


Obično to budu antibiotici koji su u liječenju gripe, koja je virusna bolest, posve besmisleni. Gripu je najvažnije preležati a mogu pomoći i neki od antivirusnih lijekova.Najsigurnija zaštita od gripe je cijepljenje i to prije nego li se pojave prvi oboljeli. Iako je ove sezone, nakon par godina, povećana potražnja za cjepivom oni koji se i sada žele cijepiti mogu to učiniti Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u kojem još ima nešto cjepiva.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.