Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri 83 asistenta u nastavi, neriješen problem financiranja

12.10.2016.

13:49

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projektom "Zajedno do znanja" Pula i još 5 istarskih gradova svojim su odgojno obrazovnim ustanovama osigurali novac za pomoćnike u nastavi. Ove je godine uz stotinjak djece 83 asistenta. Pulska osnovna škola "Monte Zaro" prva je počela s projektom pomoćnika u nastavi i zapošljava ih najveći broj.

Odgajateljica po struci, Glorija Gomerčić već je treću godinu pomoćnica u nastavi. Uz stručnost i predanost, kaže, neophodni je strpljenje i suosjećajnost. "Uspostavlja se i veći sklad uz prisustvo pomoćnika u nastavi, veći sklad učenika u interakciji s okolinom i u samome radu, potiče ga se da ima i veću empatiju prema samome sebi" ističe učiteljica razredne nastave Sandra Smoljan.

Već 12 godina, kontinuirano, osnovna škola "Monte Zaro" svojim učenicima osigurava pomoćnike. Ove godine 11 učenika prati 10 asistenata,  ponosna je ravnateljica Branka Sironić.  Svi roditelji, kaže, ističu upravo pozitivno ozračje, toplinu kao i bogatstvo međuljudskih odnosa koje se ostvaruje.

Kako platiti asistente, pitanje je s kojim se škole svake godine iznova muče. Županija ili Grad Pula osmišljavaju projekte s kojima se aplicira na europske fondove. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ono je koje bi trebalo ponuditi konačno rješenje. kaže pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Puli Elvira Krizmanić Marjanović.

Ministarstvo bi, kaže,  zapravo trebalo utvrditi svojim Pravilnikom za koju djecu bi trebalo utvrditi da imaju pravo na pomoćnika i da takve osobe onda budu zaposlene u školama. Dok se to ne dogodi, gradovi će i Županije, a ponekad i škole same, za svaku godinu iznova osmišljavati programe kako do novca za plaće asistenata, kako niti jedno dijete kojemu je potreban ne bi ostalo zakinuto.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.