Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri danas 126 novooboljelih od koronavirusa, jedna osoba umrla

03.11.2021.

08:51

Autor: Mauro Giorgi

foto: Mauro Giorgi /HRT

foto: Mauro Giorgi /HRT

Foto: - / -

Novi neslavni rekord po broju novoozaraženih u Istri. Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 549 uzoraka briseva na COVID-19, te je potvrđeno 126 novozaraženih osoba s našeg područja stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Izliječeno je 77 osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 1120 osoba.

U Općoj bolnici Pula na liječenju se nalazi ukupno 38 pacijenata, od kojih su na Odjelu za infektologiju 30 osobe, a u respiracijskom centru 8 osoba. 

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1937. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Načelnik Stožera Dino Kozlevac u programu HRT Radio Pule

Na sjednici Stožera civilne zaštite Istarske županije održanoj 2. studenog 2021. godine, Stožer je donio sljedeće Zaključke zbog trenutno pogoršane epidemiološke situacije: 

  • Svi vlasnici, upravitelji i korisnici svih javnih prostora, trgovina, ugostiteljskih objekata te objekata i vozila javnog prijevoza i ostali, potrebno je da se rigorozno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera za djelatnosti. 
  • Osobito je nužno potrebno pridržavati se potrebe nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, te na otvorenom u nemogućnosti održavanja propisanog razmaka/distance. Nužno je potrebno pridržavati se potrebe održavanja propisanog razmaka/distance u zatvorenom i na otvorenim prostorima, te je potrebno osigurati uvjete pojačanog čišćenja i dezinfekcije, te pojačane osobne higijene. 
  • Obzirom na trenutno pogoršanu epidemiološku situaciju pozivaju se svi gradovi i općine na području Istarske županije te svi organizatori javnih i društvenih događanja, manifestacija i evenata, da se suzdrže od organizacije gdje se okuplja veći broj osoba, a osobito u zatvorenom prostoru, bez obzira na uporabu EU digitalnih COVID potvrda i propisanih epidemioloških mjera. 

  • Uz uporabu EU digitalnih COVID potvrda, potrebno je istovremeno pridržavati se i ostalih općih propisanih epidemioloških mjera. 
  • Obzirom na postojeći način organizacije rada Opće bolnice Pula, a u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja hospitaliziranih - Opća bolnica Pula je izradila plan za prijem povećanog broja COVID-19 pozitivnih bolesnika na bolničko liječenje te su ostale zdravstvene ustanove zadužene pomoći organizacijski i kadrovski Općoj bolnici, kao i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Istarski domovi zdravlja zaduženi su uspostaviti ponovni rad COVID ambulanti, a Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinj-Rovigno i Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije pomoći će kadrovski, u skladu s mogućnostima.
  • Pozivaju se građani da se neizostavno pridržavaju epidemioloških mjera kako bismo sačuvali zdravlje i zdravstveni sustav, koji zbog povećanog broja hospitaliziranih osoba ugrožava redovnu djelatnost Opće bolnice Pula. 
  • Naloženo je Općoj bolnici Pula da pozove specijalizante na specijalizaciji u drugim zdravstvenim ustanovama da se vrate privremeno u ispomoć Općoj bolnici Pula.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.