Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri danas jedan novooboljeli od koronavirusa

23.09.2020.

10:39

Autor: Nives Kalebić

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Foto: - / -

U tijeku je epidemiološka obrada kako bi se utvrdio točan izvor zaraze. U protekla 24 sata u županijskom Zavodu za javno zdravstvo ispitano je 300 uzoraka brisa zbog sumnje na Covid 19. U Istri je od koronavirusa ozdravilo 7 osoba, 9 ih je još pozitivno, a u samoizolaciji je 46 osoba.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 204 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije su osobe podlegle bolesti. Aktivnih je slučajeva ukupno tisuću 268. Na bolničkom je liječenju 278 pacijenata, na respiratoru 27-mero, a u samoizolaciji je trenutačno 9 tisuća 314 osoba.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji 52-oje je novooboljelih, od kojih iz grada Splita 30. U Zagrebačkoj županiji 17 je novozaraženih, u Primorsko-goranskoj 10.
Varaždinska županija bilježi četiri nova slučaja zaraze, a jedan od njih je učenik nižeg razreda osnovne škole s područja Grada Varaždina. Stoga je 21-no dijete s po jednim roditeljem i učiteljicom stavljeno u samoizolaciju

Dodajmo da je japanska tvrtka Fujifilm objavila da je njezin lijek Avigan, već odobren za tešku gripu, omogućio "statistički značajno" smanjenje vremena ozdravljenja pacijenata oboljelih od koronavirusa. Od 156 pacijenata uključenih u kliničko testiranje III. faze, prosječno trajanje oporavka bilo je 11,9 dana za one koji su liječeni tim lijekom i 14,7 dana za one koji su dobivali placebo.

Testiranje je bilo usmjereno na pacijente s lakšim upalama pluća povezanim s koronavirusom i nije otkrilo nikakve nove opasnosti za zdravlje pa će tvrtka u listopadu predati zahtjev za komercijalno odobrenje lijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.